Intro...

Assalamualaikum Wa Rahmatullahi Wa Barakatuh...

Selamat Datang ke BLOGGERMANIA!!


20/08/2010(Tarikh Blog ini mula-mula ditulis)

Saya sebenarnya tak tahu kenapa saya wat blog ni..?? Entah.. Mungkin sebab tengok byk blog2 kawan2 n daripada blog jg sesetengah orang mecari sumber pendapatan sampingan.. tergerak plak hati ini untuk buat blog ni... Kepada blogger2 yang di hormati... saya tak ade ape2 yang hendak di pertunjukkan sebenarnya... tapi ape2 hal korang berkunjung lg ke blog saya ini akan datang... wat mase sekarang ni... otak masih buntu nak wat ape ngan blog ni... saya akan cube mengupdate blog ini setiap minggu dengan benda2 yang lain dari yang lain... InsyaAllah... Kepada bloggers2 sekelian.. Selamat maju jaya diatas ape saje yang anda lakukan.. PEACE!!

* Nak dapat RM1,200 dan emas??! Sila wassap k.. Peace!!

Wassap#: +601132529979


Sunday, September 25, 2011

Bagaimana untuk meletakkan tarikh dan hari yang sama pada blog @ website kita..

Saya telah dapat teknik ini dari kawan blogger kita juga. Cara untuk meletakkan tarikh ini dengan memasukkan kod ini (yang akan saya berikan) di dalam kod html anda. Sesuai untuk blog @ website yang boleh menggunakan cara embed (tanam) ke dalam kod html. Setelah anda memasukkan tarikh ini, anda tidak perlu lagi untuk mengubah tarikh di website anda ini setiap hari. Ini boleh menjimatkan masa anda.


Kepada mereka yang baru didalam blog @ website ini. Anda bolehlah melihat di dalam laman web saya ini dahulu untuk mengetahui cara menggunakan embed kod html. (Lihat di #1 Belajar cara buat website sendiri bahagian 7 dan lihat video). Setelah itu, anda copy & paste kod ini :-

<SCRIPT LANGUAGE="Javascript" class="timetext">
var now = new Date();
var days = new Array('Sunday','Monday','Tuesday','Wednesday',
'Thursday','Friday','Saturday');
var months = new Array('January','February','March','April',
'May','June','July','August','September',
'October','November','December');
var date = ((now.getDate()<10) ? "0" : "")+ now.getDate();
function y2k(number){return (number < 1000) ? number + 1900 : number;}
today = days[now.getDay()] + " " +
date + " " +
months[now.getMonth()] + ", " +
(y2k(now.getYear())) ;
document.write("" +today+ ".");
</SCRIPT>


di dalam kod html anda. Letakkan dahulu cursor anda di tempat yang anda inginkan tarikh anda dipaparkan. Tidak perlu buat table pada website anda.

Sekian. Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment