Intro...

Assalamualaikum Wa Rahmatullahi Wa Barakatuh...

Saya perkenalkan diri saya dan keluarga saya dulu sebelum kita bercerita panjang lebar lg.. hehehe.. Saya Mohd Hairi Bin Haron Bin Abdul Rashid... Saya telah berkahwin dengan Roshaizah Binti Mohamad Idris Bin Desa... Dan telah dikurniakan 3 orang cahaya mata iaitu Puteri Dania Tasneem dan Putri Damya Batrisya... Alahmdulillah, baru-baru 10.08.2011 ini saya telah mendapat cahaya mata yang baru. Muhamad Danish Wadud bermaksud Yang Terpuji Bijak Pencinta.


20/08/2010(Tarikh Blog ini mula-mula ditulis)

Saya sebenarnya tak tahu kenapa saya wat blog ni..?? Entah.. Mungkin sebab tengok byk blog2 kawan2 n daripada blog jg sesetengah orang mecari sumber pendapatan sampingan.. tergerak plak hati ini untuk buat blog ni... Kepada blogger2 yang di hormati... saya tak ade ape2 yang hendak di pertunjukkan sebenarnya... tapi ape2 hal korang berkunjung lg ke blog saya ini akan datang... wat mase sekarang ni... otak masih buntu nak wat ape ngan blog ni... saya akan cube mengupdate blog ini setiap minggu dengan benda2 yang lain dari yang lain... InsyaAllah... Kepada bloggers2 sekelian.. Selamat maju jaya diatas ape saje yang anda lakukan.. PEACE!!







Sunday, August 22, 2010

Setibanya aku kat arab saudi... Satu benda yang aku nampak kat arab saudi ni ialah diorang tak hormat dan pandang rendah kat orang luar.. dan orang yang diorang tak suke sangat adalah orang india, bangladesh, indonesia, cina, pakistan... Orang luar yang diorang suke ialah orang filipina, mesir, UAE dan aku paling kagum sekali diorang hormat ORANG MALAYSIA... Kalau omputih tu lg suke la diorang.. Keta pon banyak dari negara barat sane tu.. Kalau ckap kita ni orang malaysia.. huih cam bagus sangat la... Tu yang terasa bangga jadi anak Malaysia... Imigresen diorang kalau orang luar cam india ke indonesia ke diorang main tolak2 je nak masuk barisan.. mase tu aku baru sedar betapa teruknya perangai Pak Arab ni.. Pekerja imigresen diorang mmg tak berpelajaran punya orang.. aku dapat tahu dari orang arab sendirila.. Alhamdulillah pekerja imigresen kita tak cam diorang... berbudi pekerti, hormat- menghormati dan bersopan santun.

Wakil dari hospital jemput aku dari airport ke tempat kediaman (Granada Compound). Sebelum masuk ke kawasan compound tu nampak cam PENJARA je compound ni.. Ye la, siap tembok tinggi, kawat dawai dan ade 3 gate kena tembus, siap dengan security guard dan askar bersenapang dan berkereta kebal. Bile aku masuk ke dalam compound.. yang pertama sekali aku cakap dalam hati.. BEST gile duk kat arab ni... ape taknye.. Rumah siap ade karpet, tebal lg, siap ade roti, teh lipton, biskut teh (sedap cam biskut marry la) dan macam2 lg la... aku duk sorang2 je kat dalam compound tu... Lupa sekejap tentang kesedihan dan kerinduan aku meninggalkan Malaysia...

Masa aku sampai ke Compound tiba2 dah ade orang tepon aku.. dalam compound tu ade line telefon.. K mel yang tepon aku... Dia sangka aku ni kawan lame dia... sebab kawan lame dia tu name hairi gak.. last2 orang lain yang da... Dia la yang tunjuk aku kat mane nak amik bas, kat mane gym, umah dia,  dia kira macam tour guide aku la.. heheheh.. Terima Kasih kepada K mel..

Mase esoknye aku aku la orang pertama yg tggu bas nak ke SBAHC (CT)... tengah semangat lg nak g keje tempat baru la katekan hehehe... K mel jg yg jd tour guide aku mse kat tempat keje.. yg bestnye hari pertama keje boleh balik awal.. aku sampai kul 7.45am and balik kul 2.00pm... mase hari pertama ni permulaan perjalanan hidup aku yang baru.. tak sangka aku dah sampai ke arab saudi... hari pertama aku dah jumpe bos aku.. Dr. Mufeed Al Jeady orang Jordan, Raymond OT (Filipina), Simona Fortova (Republik Chech) yang keje kat TBI.. TBI unit mase tu baru buka dalam 2 minggu.. Sebelum ni TBI and Stroke satu unit kat B2L1 (skang kat B6L2).. B untuk Building and L untuk level.. B2L1 bermaksud Bangunan 2 dan Tingkat 1.. tempat keje aku ni ade tingkat je kebanyakan bangunannye.. 3 tingkat tu yg paling tinggu.. tapi bangunannye berlambak.. M1, B2,3,4,5,6,7,8, B18, dan B20 setakat ni yang aku ingatla.. kalau S1A and B tu tempat HR and admin la.. tempat parking ketenye punyela banyak.. tapi kosong je la.. Yela hospital ni besarnye 1 juta meter persegi... banyak lagi kawasan kosong.. Skang ni la baru diorang nak wat projek baru... Mungkin hostel untuk pekerja2 CT.. skang pekeje2 CT duk kat compound ni jauhnye 45 km.. tu yang kena bangun awal nak kejar bas g hospital...

Ade 1 hostel yang di panggil OLIMPIK kat dalam kawasan tempat keje aku ni... apsal name dia olimpik aku pon tak tau... hehehehehe... untuk pekerja2 bujang and filipina dan india je... tak besar pon.. macam cukup 40 ke 50 orang je... yang bestnye ade cafe and gym sekali... Court badminton, bola keranjang ade gak.. Lupe plak aku nak cite pasal Granada Compound... Granada Compound lg best la dari Olimpik ni.. ade GYM yang besar, SURAU, ruang untuk function2, swimming pool ade 7, wave pool, kedai runcit, kedai peralatan seperti elektrik, cermin mata, minyak wangi dan mcm2, kedai emas (tapi emas kat arab saudi 21 karat - kalau kat malaysia tak laku la nak gadai) dan saloon untuk pompuan je.. laki2 kena wat rambut kat luar compound la jawabnye...

Friday, August 20, 2010

Hari-hari pertama keje di Arab Saudi

Sekarang ni baru la ade sket idea nak wat ape ngan blog ni... Pada mulanye nak wat cam satu forum besar2an... Almaklumlah.. nak cepat kaya... dengan cara cam ni kita bole menambahkan sket pendapatan melalui forum2 yang memberangsangkan.. tapi fikir punye fikir.. wat blog personal pon dah memadai dah... tak payah nak poyo2 wat forum besar2... Blog ni kire cam aku punye dairi la... korang bolela bg pendapat n pandangan tentang blog aku ni... aku ni baru setahun jagung dalam ber 'blogging' ni..

Sekarang aku rase nak ceritakanla pasal ape aku bole keje kat arab ni... Sebenarnye aku langsung tak nak keje arab saudi ni.. seboleh-bolehnye memang tak nak... mase aku dah keje kat PPUM lu aku mmg cakap kat kawan2 aku yang aku xnak keje arab... Yela kan.. kite mane la tau ape yang diorang fikirkan dan reaksi diorang dengan pendatang ni.. macam2 aku fikir... ape diorang fikir tentang orang asia tenggara cam aku ni, camne cara diorang berbudi bahasa, budaya yg cammane diorang ade, same ke budaya diorang ngan dudaya melayu ni, diorang cepat mengamuk ke, diorang suke bergurau ke, macam2 lagi la..

Sampai waktu yg di nanti telah tiba.. aku kena berangkat ke arab Saudi untuk bekerja cari sesuap nasi untuk hidup.. Cewwwah ayattt... Mase bersiap2 tu mmg seronok nak g ke KLIA... Aku la orang yg paling seronok.. Isteri aku muke sedih je.. cam xnak lepaskan aku je.. Nak wat cam ne kena jugak g keje arab... Aku dah tak keje 5 bulan sebelum tu nak sara diri aku n keluarga aku.. tak tentu hala di buatnye... dengan isteri aku gugurnye, duit hutang tak bayarnye, midi hi fi aku gadaikan.. Huh.. tak boleh bayangkan aku sekarang ni... memang tersekasa aku n keluarga mase tu... Aku berdoa sangat aku takkan jadi cam tu lg.. tak sanggup aku lihat isteri aku hidup susah lg..

Mase waktu nak boardingla yang paling seksa.. Aku bersalam2 ngan Ibu n Ayah aku, Mak Mertua n adik beradik ipar aku, Mak2 n bapak2 sedara aku dan yang last sekali aku bersalaman ngan isteri aku.. detik itu yg paling sedih aku rase.. aku rase nk nangis... tapi tahan.. aku lihat isteri aku pon tak nangis waktu tu.. Aku bercakap dalam hati.. Kuat jugak semangat isteri aku ni... rupe2nye lepas je aku bertolak naik keretapi ke bangunan pulau kat KLIA tu.. Isteri aku nangis dalam keta kluarge dia... Tu la dia... Pompuan tetap pompuan.. walaumacam mane keras sekali pon hati dia.. lembut jugakk..

korang tengokla lu gambar aku kat arab ni dulu... baru aku sambung nnt k..


Majlis perpisahan Uma yang akan melahirkan anak di Malaysia. Di Al Mas Restaurant (makanan india).

Di dalam Al Haram Mall di Riyadh Centre. Dania jap tido jap jaga mase kitorang tengah seronok shopping.

Isteri ku seronok membeli belah kat Al Haram Mall ni. Hage2 baju sumenye berpatutan n bole kate murah gakla.

Bergambar kenangan bersama penjaga pesakit Taufik sebelum dia balik terus ke Indonesia untuk bertemu anak dia. Sebelum dia balik ni, anak lelaki dah 2 minggu meninggal dunia. Keluarganya tak beritahu pon kematian anaknya. Mereka bg alasan tak nak dia susah hati.

Majlis berbuka puasa di Granada Compound di Riyadh tahun 2008. Dari Kiri: Hairi, Roshaizah meriba Dania Tasneem, Nana and Loga.